Afrikan hevosurheilu

Hevosten merkityksen afrikkalaisille voi päätellä jo siitä, että he ovat jalostaneet maassaan useita hevosrotuja, kuten basutonponin ja vlaamperdin. Alkujaan hevonen on ollut merkittävä eläin kodinhoidollisena apuna, ja on toki nykyäänkin, mutta askareiden lisäksi hevonen on afrikkalaiselle myös harrastuseläin. Afrikassa harrastetaankin useita urheilullisia hevoslajeja, minkä lisäksi maa on luonut hevosurheilusta itselleen suuren matkailuvaltin.

Erilaisia hevosurheilulajeja

Hevospoolo on yli parituhatta vuotta vanha urheilulaji, jota on harrastettu Afrikassakin jo pitkään. Harrastus kantautui brittien mukana Eurooppaan siirtomaavallan aikakautena 1800-luvulla, jonka myötä siitä tuli globaalisti suosittua. Tässä maailmanlaajuisesti tunnetussa urheilulajissa pelaajat pyrkivät hevosen selässä ratsastaessaan lyömään mailalla palloa maaliin ja keräämään pisteitä. Hevospoolon pelaajilla on oikeus ottaa toisiinsa fyysistä kontaktia, ja he voivat sääntöjen sallimissa rajoissa esimerkiksi pudottaa vastustajan tämän hevosen selästä. Heillä on myös oikeus tarttua kiinni vastustajan mailasta. Täten voidaan oikeastaan sanoa, etteivät hevospoolossa merkittävimmässä osassa ole lajin nimen mukaisesti hevoset, vaan heidän ohjastajansa, jotka hallitsevat vahvasti peliä ja kamppailevat keskenään.

Tavanomaisesti hevospoolojoukkueessa on neljä henkilöä ja pelaaminen tapahtuu ulkona vihernurmella. Nykyään otteluita saatetaan kuitenkin järjestää myös esimerkiksi sisätiloissa ja hiekkarannoilla esimerkiksi säästä ja pelityylistä riippuen. Pelaajalla on usein oikeus käyttää yhden hevospoolopelin aikana useampaa hevosta, ja he saavatkin pelata jopa kolmella tai neljällä hevosella yhden ottelun aikana.

Hevospoolon lisäksi Afrikassa pelataan polocrossea. Se sekoitetaan ajoittain hevospooloon, vaikka se on itseasiassa hevospoolon ja haavipallon eli lacrossen yhdistelmä. Polocorsse eroaa hevospoolosta siten, ettei pelaajilla ole mailoja, vaan haavi, jota käyttämällä he pyrkivät saamaan pisteitä tekemällä maaleja. Polocrossejoukkueeseen kuuluu yhteensä kuusi pelaajaa, ja he pelaavat vuorotellen siten, että yhdestä joukkueesta kentällä on kerrallaan kolme pelaajaa. Usein joukkueilla on turnauksissa mukana myös varapelaajia. Toisin kun hevospoolossa, pelaaja ei saa myöskään vaihtaa hevosta kesken pelin, jollei kyse ole hevosen loukkaantumisesta.

Afrikassa on myös pitkät perinteet yksilön ratsastusurheilulla, ja esimerkiksi esteratsastusta ja lännenratsastuta harrastetaan siellä. Hevosen kilpaillessa ratsastajan kanssa kahdestaan parivaljakkona hevosella on esimerkiksi hevospooloa ja polocrossea suurempi merkitys, sillä ohjastajan ja hevosen muodostaman parin pisteet määräytyvät kummankin suorituksen mukaan. Esimerkiksi Lisa Williams on hyvin tunnettu eteläafrikkalainen ratsastaja.

Afrikan ratsastuslomat

Afrikan ratsastuslomat

Myös ulkomaalaisten lomalaisten on mahdollista nauttia afrikkalaisten kiinnostuksesta hevosurheiluun, sillä Afrikassa järjestetään ratsastusmatkoja lähes jokaisessa maassa. Matkat ovat jopa automatkailua parempia tapoja tutustua Afrikan luontoon, sillä hevosella on autoa helpompi liikkua maastossa. On myös mahdollista, että hevossafareilla kohtaa esimerkiksi afrikkalaisia eläimiä perinteistä Afrikan-matkaa lähempää. Hevosella matkaava ratsastaja tutkii nimittäin mahdollisesti luontoa tarkemmin, jonka lisäksi hevosella on mahdollista päästä sellaisiin maastoihin, joissa autolla ei voi kulkea.

Osa Afrikan hevosmatkoista voi sisältää ainoastaan ratsastusta, mutta joillakin matkoilla pääsee majoittumaan hevostilalle. Toisinaan matkoilla on myös mahdollista hoitaa hevosia. Tämä riippuu pitkälti matkan järjestävän tahon tyylistä, joten kannattaa tutustua vaihtoehtoihin etukäteen. Silloin saat todennäköisemmin kokea juuri sellaisen hevosmatkan, kun itse haluat. Tiloille haetaan ajoittain myös vapaaehtoisia työntekijöitä, joten mikäli sinua kiinnostaa tutustua Afrikan hevosurheiluun pidemmän aikaa, vapaaehtoistyö ratsutilalla voi sopia sinulle.

Koska ratsastusmaasto, ratsastustapa ja ratsailla vietetty aika vaihtelevat lomamatkasta riippuen, matkat tarjoavat mahtavia elämyksiä lähes kaiken tasoisille matkustajille. Afrikassa järjestetään myös esimerkiksi hevosaiheisia kielimatkoja, joten turisteille tarjotaan kaiken kaikkiaan hyvin monipuolisia tapoja kohdata afrikkalainen hevosurheilu ja -harrastuneisuus. Afrikassa sinulla on kaiken kaikkiaan mahdollisuus kohdata hevosurheilua hyvin laaja-alaisesti ja kattavasti, ja halutessasi voit varmasti käydä saman matkan aikana esimerkiksi hevospoolopelissä ja hevossafarilla.

© 2021 Ponipiha