Koulu-, kenttä- ja esteratsastus

Ratsastus on yksi maailman vanhimmista harrastuksista. Hevosia on käytetty niin hupiajeluihin kuin työhönkin ja hevosille on kautta aikojen opetettu erilaisia taitoja, jotta ne selviäisivät erilaisista maastoista ja työtehtävistä.

Ennen autojen keksimistä hevosten tuli selviytyä erilaisista maastoista. Lisäksi hevosilta vaadittiin rohkeutta kulkea ja jopa hypätä erilaisissa maastoissa. Ratsastuksella on edelleenkin paljon erilaisia muotoja, joissa hevoselta vaaditaan erilaisia taitoja. Moni taito tulee hevosilta luonnostaan, kun taas toiset taidot opetetaan tai ne ovat jalostuksen tulosta. Tutustutaanpa lähemmin kolmeen eri ratsastuslajiin, jotka ovat Suomessakin hyvin suosittuja lajeja. Näitä voi lähteä harrastamaan kuka tahansa hevosista kiinnostunut. Taidot karttuu vuosien varrella ja voit saada valmiudet osallistua jopa kilpailuihin. Mikäli sovit hevosesi kanssa hyvin yhteen, on teillä oivat mahdollisuudet pärjätä seuraavissa.

Mistä oikein on kyse?

Kouluratsastusta

Kouluratsastusta pidetään kaiken muun ratsastuksen perustana, sillä se käsittää laajasti erilaisia taitoja, joista on hyötyä muutenkin. Siinä hevosen tulee osata erilaisia liikesarjoja virheettömästi, saumattomassa yhteistyössä ratsastajansa kanssa. Lajin tarkoituksena on saada hevosesta miellyttävä ratsastettava ja tämä onnistuu erilaisten tehtävien oppimisen kautta. Kouluratsastus tapahtuu tasaisella radalla. Siinä käytetään erilaisia askellajeja, kuten käynti, ravi ja laukka kaikissa niiden tempoissa. Näiden lisäksi tulee osata pysähdys ja tervehdys. Nämä ovat tärkeitä taitoja, oli kyseessä mikä hevonen tahansa. Hevonen osaa jo luonnostaan erilaiset askellajit, mutta kouluratsastuksessa näitä taitoja voidaan vahvistaa ja edistää. Jotkin erikoisemmat askellajit ovat jopa jalostuksen tulosta. Lisäksi voidaan käyttää keinotekoisia apukeinoja. Askellajien lisäksi hevosen taidoista mitataan liikkeitä, kuten pohkeenväistö, avotaivutus ja sulkutaivutus. Kaikkia liikkeitä arvostelemassa on 3-5 tuomaria, jotka antavat arvosanat asteikolla 0 – 10.Kouluratsastusta on olemassa sekä klassista että korkeaa kouluratsastusta. Klassinen on yleisempi kilpailuissa käytetty muoto. Korkeassa kouluratsastuksessa käytetään edistyneempiä liikesarjoja sekä hyppyjä. Hyppyjä ei muissa kouluratsastuksissa käytetä. Korkea kouluratsastus poikkeaa tässä mielessä muista. Kenttäratsastus on laajempi ratsastuslaji, joka käsittää useamman osuuden. Ratsukko suorittaa koulu-, rataeste- ja maastoesteosuudet. Pitkä kenttäkilpailu kestää kolme päivää, kun taas lyhyt kenttäkilpailu suoritetaan yhden tai useamman päivän aikana. Pitkässä kenttäkilpailussa hevonen joutuu koetukselle ja siltä vaaditaan taitoja jokaisella eri osa-alueella. Lisäksi ratsastajan täytyy tuntea hevosensa hyvin selvitäkseen eri kokeista. Hevosen tulee olla tottelevainen ja eteenpäinpyrkivä. Maastotestissä mitataan rohkeutta ja nopeutta. Mikäli hevonen ei uskalla hypätä maastossa, ei tämä kilpailu ole sitä varten. Lyhyessä kenttäkilpailussa meno on toisenlainen. Siinä tarkoituksena on kehittää hevosen taitoja, ei haastaa tai rasittaa sitä liikaa. Lyhyt kenttäkilpailu valmistelee hevosta kovempiin, eli pitkiin kenttäkilpailuihin.

Esteratsastus on varmasti monelle tuttu. Se on ollut olympialaji jo vuodesta 1900 lähtien. Estekilpailuja järjestetään paljon ympäri maailman. Maailmanmestaruudesta kilpaillaan joka neljäs vuosi. Laji oli alkujaan ratsuväen käytössä, mutta on sittemmin levinnyt laajasti. Siinä ratsukon tehtävänä on ylittää erilaisia esteitä mahdollisimman nopeasti, ilman virheitä. Virheistä sakotetaan ja arvostelua käydään myös ajan suhteen. Radan vaikeus ja esteiden korkeus vaihtelee. Yleisesti esteiden vähintään ylin puomi on irtoava. Mikäli hevonen pudottaa puomin, on tämä virhe. Esteratsastusta voidaan arvioida joko virheiden tai ajan mukaan. Laji rasittaa varsinkin hevosen etujalkoja, joten mikä tahansa hevonen ei voi hypätä mitä tahansa esteitä. Toisen etujalan täytyy hetkellisesti pystyä varaamaan koko hevosen ja ratsastajan painon, joten mistään kevyestä rasituksesta ei ole kyse. Kaikki hevoset eivät pysty hyppäämään kilpailun esteitä. Lue lajista lisää Suomen Ratsastajainliiton verkkosivuilta.

© 2021 Ponipiha