Miten aloitan ratsastuksen

Haluatko aloittaa ratsastuksen, mutta et ole varma, mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Ei huolta, sillä tämä harrastus sopii kaikenikäisille, eikä sen aloittamiseen ole ikärajaa. Vaikka siis löytäisit kiinnostuksen vasta aikuisena, sinulla on hyvä mahdollisuus tehdä siitä hauska harrastus itsellesi. On tietysti hyvä, että etsit hieman tietoa etukäteen ja tutustut lähelläsi oleviin talleihin, mutta muuten sinut kyllä opastetaan alkuun, kun lähdet kursseille mukaan. Lähde siis rohkeasti uuteen seikkailuun ja löydä itsellesi mukava tapa viettää vapaa-aikaa. Katsotaan seuraavaksi, minkälaisia vaihteita sinun tulee käydä alkuun läpi.

Ensimmäiseksi valitse itselle sopiva talli, joka on Suomen Ratsastajanliiton hyväksymä ratsastuskoulu. Uudelle harrastajalle sopivat ihan ensimmäiseksi alkeistunnit, jossa sinulla ei tarvitse olla tietoa etukäteen, vaan kaikki opetellaan. Kurssilla käydään läpi tallissa tehtäviä töitä ja hevosen hoitamista. Alkeiskurssin ikäraja on monesti seitsemän vuotta, mutta ylärajaa ei aseteta. Joillakin hevostalleista on lapsille alkeistunteja ja aikuisille omat alkeistunnit.

Heti ei tarvitse ostaa omia varusteita, verkkarihousut, kumpparit tai kengät, joissa on vähän korkoa. Tallilta saa lainattua kypärää. Jos ratsastuksesta innostuu, niin sitten on hyvä hankkia omia varusteita, kypärä ehdottomasti, ratsastus saappaat, hanskat (mutta ei pakolliset), turvaliivit ja ratsastushousut. Tallipukeutumisessa on hyvä välttää kaikkea, mikä voi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni. Jätä suosiolla roikkuvat kaulahuivit isot korut ja huput pois. Myös pitkät hiukset pitää laittaa ponnarille. Ratsastustuntien hinnat vaihtelevat tallista, tuntimuodosta, ja paikkakunnasta riippuen 25-60 euroa. Yksityistunti maksaa perustuntia enemmän, mutta niiden aikana on parempi mahdollisuus edetä nopeammin. Ne voi myös hyvin sovittaa omaan aikatauluun, ainakin paremmin kuin yleiset tunnit.

Ensimmäinen ratsastustunti

Hyvä muistaa, että saavut jonkin aikaa ennen kurssin alkua tallille, esimerkiksi puoli tuntia on hyvä aika. Hevoset tulee laittaa valmiiksi ratsastustuntia varten ja se on osa ratsastustuntia. Ennen ratsastustunnin alkua hevonen harjataan ja laitetaan kuuluvat varusteet hevoselle. Satula, suitset ja jalkoihin suojat. Kun tunti vihdoin alkaa, hevoset asetetaan kentälle seisomaan vieretysten. Kun tämä on valmis, ratsastajat menevät oman hevosensa luokse ja nousevat varovasti selkään. Kun teet tätä vaihetta, muista aina varmistaa, että jalustimet on asetettu oikein ja niiden pituus on sinulle hyvä. Ja kun olet nousemassa, kiristä aina satulavyö.

Ensimmäinen ratsastustunti

Kurssit ensimmäinen tavoite on aloittaa ratsastaminen rauhassa kenttää ympäri, jotta hevonen tottuu siihen ja on valmis seuraaviin haasteisiin. Alkuverryttely on tärkeää myös hevoselle, joten ole kärsivällinen sen kanssa. Joskus myös ravaaminen on osana sitä, mutta se tulee vasta myöhemmin eteen. Sen harjoittelu tapahtuu lyhyissä osissa ja alkuun tietysti taluttajan kanssa. Kaikki tunnit suunnitellaan aina ratsastajien oman tason mukaan. Tuntien painopiste on aina erilainen, sillä opeteltavaa on paljon. Laukka on yksi asia, joka tulee opetella, mutta myös puomiharjoittelu on tärkeää. Hevostallin lähettyville olevassa maastossa ratsastus tulle myös myöhemmin mahdolliseksi, kun hallitset hevosen. Lopuksi tunnin päätyttyä on tietysti venyttelyä ja tunti loppuu samaan asetelmaan, kuin mistä se alkoi.

Usein kuulee, että onko ratsastus turvallista? Kun toimit eläimen kanssa yhdessä, siihen liittyy aina tiettyjä riskejä. Aloitteleva onkin hyvä valita Ratsastajanliiton jäsentalli on siitä hyvä paikka, että sen hevoset ovat tottuneita kaikenlaisiin ihmisiin ja taitoihin. Kurssin vetäjä päättää hevosen ratsastajan omaan tasoon nähden ja pitää huolta kaikkien turvallisuudesta. Hevonen on tietysti vaistojen varassa toimiva eläin ja rauhallinenkin yksilö pelästyy yllättäviä tilanteita. Sen selästä voi myös tippua. Usein miten putoaminen on vain tömähdys, eikä mitään vakavaa satu. Kuitenkin on tärkeää olla valppaana.

Kun olet päättänyt, että haluat aloittaa ratsastuksen, on hyvä tietää, että se on erittäin monipuolinen harrastus. Tallilla riittää tehtävää, joka on päivittäistä puuhaa. Yleensä sinun tulee osallistua hevosten hoitoon ja valmisteluun aina ennen harjoittelua. Tämä on tietysti hyvä mahdollisuus, sillä hevosten kanssa toimiminen on tutkitusti rentouttavaa. Ratsastus on tietysti urheilulaji, mutta sitä ei tarvitse ottaa vakavasti, vaan se voi olla virkistävä harrastus. Hyvinvoiva ratsastaja jaksaa paremmin ja oppii helpommin!

© 2021 Ponipiha