Pohjoismaiset Hevostapahtumat

Horse show:lla tarkoitetaan varsinaisesti  hevosten ja ponien tuomaroinut näyttelyä. Monilla hevosroduilla  ja ratsastusluokilla on omat show’nsa, pienistä paikallisista tapahtumista aina suuriin kansainvälisiin asti. Suurin osa tapahtumista on 1-3 päiväisiä, silloin tällöin pidempiä, etenkin  jos kyseessä on useiden rotujen tapahtuma tai suurtapahtuma, jossa jaetaan kamppaillaan kansallisista tai kansainvälisistä mestaruuksista.

Pohjoismaiset Hevostapahtumat
Pohjoismaiset Hevostapahtumat

Suurin osa Horse show-tapahtumista koostuu sarjasta erilaisia esiintymisiä ja suorituksia, nimeltään luokat, joissa ryhmä saman kategorian kilpailee toisiaan vastaan. Kilpailun motivaattorina ovat erilaiset mestaruudet sekä osin raha. Pohjoismaisissa tapahtumissa oheistapahtumia on näiden lisäksi paljon, etenkin messu-tyyppisiä tarvikemyyntitapahtumia. Horse show’ssa on kansainvälisten sääntöjen mukaan 10 mahdollista luokkaa, muunmuassa monikkoajo, kouluratsastus, esteratsastus, vikellys, hevospallo, kenttäratsastus sekä vammaisratsastus.

Suomi

Suomen suurin jokavuotinen sisäurheilutapahtuma on Helsinki International Horse Show. Tapahtuma järjestetään Jäähallissa Töölössä aina lokakuussa. Helsinki International Horse Show’n pääpaino on esteratsastuksessa, ja tapahtuma toimii myös Länsi-Euroopan liigan World Cup-osakilpailuna. Tapahtumassa on paljon oheisohjelmaa, eri ratsastuslajien esittelyä ja show-näytöksiä, sekä laaja expo-alue jossa voi tutustua alan tarvikkeisiin ja varusteisiin, ja ostaa niitä. Tapahtumassa kilpailee ja esiintyy vuosittain lähes 400 hevosta, jotka on majoitettu tilapäiskarsinoihin lähelle jäähallia. Vuotuisia kävijöitä tapahtumassa on ollut koko 2000-luvun ajan noin 40.000Helsinki International Horse Show järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985.  Tapahtumapaikkana on ollut vuoroin Messukeskus, Hartwall-areena, ja nykyinen jäähalli. Esteratsastuksen osakilpailu tapahtumassa on järjestetty lähes alusta, vuodesta 1986 alkaen. Tapahtuman nimi on vaihdellut pääyhteistyökumppanin vaihdosten myötä. Tapahtuman kesto on keskiviikosta sunnuntaihin, eli se on horse show-tapahtumana pitemmästä päästä.

Ruotsi

Sweden International Horse Show on järjestetty vuodesta 1993 alkaen suur-Tukholman alueella Solnassa. Sen kesto on kolme päivää, ja se järjestetään joka vuosi marras-joukuuun vaihteessa. Tapahtuman erityisinä pääpainolajeina ovat olleet kouluratsastus ja valjakkoajo. Lisäksi Sweden International Horse Show’ssa järjestetään kansainvälisiä esteratsastusluokkia. Tapahtuma toimii vuoteen 2014 asti eri paikassa ja eri nimellä. Tapahtumaan pääsponsori on Saab, jonka autoja jaetaan palkinnoiksi useissa luokissa. Parhaimmillaan sama ratsastaja lähteekin tapahtumasta useaa autoa rikkaampana.Jaossa on myös useita muita palkintoja, muunmuassa prinssi Carl Philipin palkinto. Erikoisuutena mainittakoon, että vuosina 2007-2013 tapahtuman osana järjestettiin erityinen ”Hyppää esteitä tähtien kanssa”- kilpailu, jossa joukkoon ruotsalaisjulkkiksia, joilla ei ollut ennestään mainittavampaa hevostaustaa, opetteli nopeassa tahdissa esteratsastuksen saloja.

Norja

Norjan suurin hevostapahtuma on Kingsland Oslo Horse Show aivan Oslon kaupungin ulkopuolella. Tapahtuma on hyvin koulu- ja esteratsastuspainotteinen, ja sisältää kouluratsastuksen maailmancupin osakilpailun on ohella useita este-ja kouluratsastuksen kansallisia ja kansainvälisiä arvokilpailuja.Koko perheen tapahtumissa esitellään lisäksi eri hevos- ja  poniluokkia sekä suuria kansainvälisiä kouluratsastuksen tähtiä Norjasta ja maailmalta. Tapahtuman kiinnostavuutta lisää se, että lähes vuosittain Kingsland Oslo Horse Show’n kouluratsastuksen maailmancupin voittaja on ollut mukana kisaamassa koko maailmancupin vuotuisesta voitosta seuraavana keväänä. Kisan alkukarsinnoissa esiin nousee lisäksi usein myös alan tuoreita, nousevia tähtiä, joista kuullaan sittemmin lisää.

Tanska

Herning Horse Show Jyllannissa Tanskassa tituleeraa itseään maailman suurimmaksi hevostapahtuvaksi. Tapahtuma järjestetään paikallisessa messukeskuksessa vuosittain, aina maaliskuussa. Viisipäiväinen tapahtuma tarjoilee rikkaan ja monipuolisen ohjelman. Kisojen ja näytösten  lisäksi voi kuunnella useita esitelmiä ja muuta puheohjelmaa. Samanaikaisesti ohessa järjestetään hevos- ja ratsastustarvikemessut. Tapahtumassa mitellään etenkin orien paremmuudesta. Erityisenä painopisteenä ovat siis orien paremmuutta mittaavat kilpaluokat, ja nuorten hevosten luokat. Kohokohtana on pidetty lauantaisin tapahtuvaa orihuutokauppaa, jossa myydään lajin lupaavimpia tähtiä miljoonahinnoin.

© 2021 Ponipiha