Ratsastuskoulut suomessa

Suomessa ratsastuksella ja hevosilla on syvät juuret jo satojen vuosien takaa. Vuonna 2014 Suomessa oli jopa 16 000 hevostallia, joissa noin 74 000 hevosta. Ennen hevoset olivat todella tärkeitä muun muassa maatalouden, sodan, töiden ja kulkemisen kannalta.

Ratsastuskoulut suomessa

Nykyään ratsastusta harrastetaan paljon ja mahdollisuus harrastukseen ja kouluttautumiseen löytyy joka puolelta Suomea. Ratsastuskouluja on Suomessa monella paikkakunnalla, joista mainittakoon esimerkiksi Primus Talli Espoossa, Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy Vantaalla, Ratsastuskeskus Aino Järvenpäässä Kyrölän seisakkeen alueella ja Keskustallin Ratsastuskoulu Helsingissä, joka aloitti toimintansa jo 1929.Liiton alaisia talleja on jo hurjat tuhat kappaletta, joista ainakin puolet tarjoavat ratsastuskoulun kaltaista toimintaa. Kouluja sijaitsee ylipäätään ympäri Suomea lähestulkoon kaikilla paikkakunnilla, niin pienillä kuin suurilla. SRL eli Suomen Ratsastajainliiton alaisia kouluja oli vuonna 2017 240 kappaletta.Koulutusta on tarjolla monenlaista ja tarjonnassa on otettu monet tekijät huomioon riippuen kouluttautuvan tasosta, tavoitteista ja toiveista. Esimerkiksi Hevoskerhon ohjaaja- koulutus, Erityisliikunnan-koulutuksesta urheiluakatemia koulutuksiin. Ratsastuksen urheiluakatemia tarjoaa opiskelua ammattilaisten johdolla, jossa seurataan hevosen kehitystä ja omaa psyykkistä kehitystä huipulle asti. Hevostaitokoulutus on hevosen omistajille suunnattu koulutus, jossa opetellaan tuntemaan hevosen luonne, sen laumakäyttäytyminen ja keskitytään siihen, miten hevonen oppii ja muistaa. Liikkuva ratsastaja-koulutuksessa keskitytään monipuoliseen liikuntaan ja perehdytään siihen, kuinka monipuolistaa ratsastusta  urheiluna sekä terveellisen liikunnan pohjana. SRL:n Valmentajakoulutus tapahtuu Ypäjän hevosopistossa, jossa opiskelijoita koulutetaan eri tasoille (1-5). Eri tasoilla on erilaisia vaatimuksia ja tasoista matalin, taso yksi, tarkoittaa Ratsastusvalmentajaa, taso kaksi Lajivalmentajaa, taso kolme Huippuvalmentajaa, taso neljä Ammattivalmentajaa ja taso viisi Akateemista tutkintoa. Hevoskerhon ohjaajakoulutusta tarjoaa Suomessa useampi taho, muun muassa jäsentallit niin kuin oppilaitoksetkin. Kyseinen koulutus on suunnattu ohjaajaksi aikoville henkilöille ja muille nuorten parissa työskentelystä kiinnostuneille.

Naisvaltainen laji

Suomessa ratsastusta harrastaa noin 160 000 henkilöä, joista 94 prosenttia ovat naisia ja tyttöjä. Suurin osa myös hevosopistoihin hakijoista ovat naisia. Kilpailua ratsain käydään myös, esimerkiksi kouluratsastusta, esteratsasusta, kenttäratsastusta, jonkin verran myösmatkaratsastus-, valjakkoajo- ja lännenratsastusta. Pääasiassa on kuitenkin hevoskoulujen ja- tallien kilpailu kunnallistasolla. Pieniä ratsastuslukioita on Suomessa monia, joista mainittakoon esimerkiksi Kuhmoisten lukio, jossa vuonna 2014 ensimmäistä kertaa aloitti 9 tyttöä. Lukiossa kurssit antavat hyvät avaimet esimerkiksi ylioppilaspohjaiseksi ratsastuksenopettajaksi tai ammatilliseen tutkintoon. Kuhmoisten ratsastuslinja onkin herättänyt kiinnostusta ratsastajissa ja opiskelijoissa joka puolella suomea. Lukio tekee yhteistyötä koulua lähellä sijaitsevan Kirjonurmen talli Oy:n kanssa, jolla on pitkä historia Kuhmoisissa. Talli on rakennettu 24-tien varteen jo 1870-luvulla. Sitten hieman suurempaan maailmaan, eli Ypäjän hevosopistolle Ypäjän kuntaan, jossa voi suorittaa muun muassa hevostalouden perus- ja ammattitutkinnon, kaksoistutkinnon tai vaikkapa oppisopimuskoulutuksen. Ypäjän hevosopisto on myös mukana kansainvälisessä valmentajien ja ratsastuksenopettajienIGEQ tutkintojärjestelmässä, jossa on yhteensä yli 30 maata eri puolilta maailmaa ja sen tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää ratsastuksen laatua kaikissa sen jäsenmaissa. Ypäjän opiston kautta voi siis esimerkiksi hakea ulkomaille työssäoppimiseen tai harjoitteluun. Koulutusyhteistyötä ja oppilas sekä opettajavaihtoa tarjoaa EEN. Kohteita voi olla esimerkiksi yhteistyökoulut kuten Deutsche Reitschule Warendorf Saksassa, Hartpury college Britanniassa, Escola Nacional de Equitacao Portugalissa, Norsk Hestesenter Norjassa, L`Ecole Nationale d`Equitation Saumur Ranskassa tai Strömsholm Ruotsissa. Suomi on siis ratsastuksessa todella korkealla tasolla oleva maa ja tarjoaa loistavat mahdollisuudet harrastamiseen, opiskeluun, vapaa-aikaan ja muuhun toimintaan hevosten parissa. Koulut tarjoavat korkealaatuista opetusta ammattilaisten parissa ja olosuhteet alalle kouluttautumiseen ovat pohjoismaiden parhaita.

© 2021 Ponipiha