Täysiveriset arabialaiset, hevosten aatelia

Täysiverinen arabialainen on hevosrotu, jonka on sanottu olevan maailman vanhin puhdasverinen hevonen. Sen syntyperään ja jalostukseen liittyy paljon legendoja, ja on sanottu jopa jumalilla olleen osuutta sen syntyyn. Seuraava tarina on yksi monista, ja kenties siinä on totta ainakin se toinen puoli.

Täysiveriset arabialaiset, hevosten aatelia
Täysiveriset arabialaiset, hevosten aatelia

Profeetta Muhammed oli ratsastanut aavikolla hevoslaumansa kanssa päiväkausia juomatta yhtään vettä. Kun he vihdoin saapuivat keitaalle, janoiset hevoset ryntäsivät lähteelle juomaan. Muhammed kutsui kuitenkin hevosiaan luokseen nähdäkseen, kuinka tottelevaisia ne ovat. Vain viisi tammaa palasi profeetan luokse, ja näistä viidestä tammasta sanotaan saaneen alkunsa nykyjalostuksen viisi linjaa.Olkoon tarinasta mitä mieltä tahansa, faktaa on, että Muhammed arvosti näitä aavikon ratsuja, kuten beduiinit ennen häntä ja hänen jälkeensä. Täysiveristen arabialaisten historia ulottuu tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua, jotkut lähteet väittävät, että jopa yli 5000 vuoden päähän.Arabialaiset ovat hevosiksi suhteellisen pienikokoisia, jotkut yksilöt ovat säkäkorkeudeltaan poneja. Niitä kuitenkin arvostetaan loistavina matkaratsuina, ja niiden luonteenpiirteeseen kuuluu sekä tulisuutta että harvinaislaatuista säyseyttä. Sitä pidetään älykkäänä hevosrotuna, ja se kiintyy ihmiseen helposti.

Historia ja käyttö

Arabian niemimaalta kotoisin oleva arabialainen täysiverinen on maailman vanhin ja puhtain kesyhevosrotu. Beduiinien suullisessa perimätiedossa ja taiteessa arabianhevosia esiintyy jo 3000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tarkkaa maantieteellistä paikkaa ei varmuudella voi sanoa, mutta oletettavaa on, että alueellisesti arabialainen sai alkunsa nykyisen Egyptin, Turkin ja Saudi-Arabian seuduilta.Eurooppaan rotu saapui 600-luvulla muslimien vallatessa Pyreneiden niemimaan. Muuten näitä arvostettuja ratsuja oli vaikea saada tänne, koska vääräuskoisina eurooppalaiset eivät olleet muslimien rakastaman hevosen arvoisia. Pikkuhiljaa asenteet kuitenkin muuttuivat, mutta vasta 1570-luvulla Puolassa alettiin jalostamaan puhdasverisiä arabialaisia. 1800-luvulla puhdasveristen arabialaisten jalostus yleistyi Euroopassa. Ennen tätä niitä oli käytetty paikallisten lajien kanssa niiden risteytykseen. Useilla nykyään tunnetuilla hevosroduilla onkin jonkin verran arabialaista veressään. Yhdysvaltoihin puhdasveriset arabialaiset eivät saapuneet ennenkuin 1900-luvun alkupuolella, 1893 maailmannäyttelyn jälkimainingeissa. Puhdasveriset arabialaiset ovat tunnettuja sitkeydestään ja kestävyydestään. Vuosituhansia aavikolla jalostettu ratsu on erinomainen matkaratsastukseen. Kokonsa puolesta siitä ei juuri työhevoseksi ole, ja rakenne ja koko eivät tee siitä mitenkään huipputason esteratsua. Se on kuitenkin suosittu perusratsu luonteensa ja kokonsa puolesta.

Luonne ja rakenne

Arabialaista täysveristä pidetään yhtenä maailman kauneimmista hevosista. Sen kaula on kaartuva ja pitkä, otsa leveä ja silmät suuret ja ilmeikkäät. Sen karvapeitteessä on silkinhohtoinen loisto ja sen jouhet ovat ohuita ja pehmeitä. Säkäkorkeus on hevoselle pieni, noin 147 ja 155 cm välillä.Kauneus ei ollut aavikolla ykkösasemassa, kun beduiinit jalostivat rotua. Kestävyys, voimakkuus ja rohkeus olivat ominaisuuksia, jotka siihen aikaan olivat haluttuja. Tammat olivat arvostetumpia kuin oriit, mutta toki oriiden hyvä luonne auttoi. Beduiinit kohtelivat hevosiaan hyvin, ja on sanottu, että ne jopa otettiin telttaan suojaan yöksi. Väriltään arabialaiset ovat yksivärisiä: rautias, kimo, ruunikko ja musta ovat päävärejä. Vanhan beduiinien sanonnan mukaan kirjavat hevoset ovat lehmän sukua. Häntää arabialainen kantaa korkealla, ja sen ilmava laukka ja ravi saavat sen näyttämään kevyeltä ja sulavalta. Hieman ristiriitaisesti arabialaisesta sanotaan, että sillä on ystävällinen, älykäs luonne, ja se oppii nopeasti, mutta samaan aikaan se saattaa olla äksy ja tulinen. Sen sanotaan kiintyvän hoitajaansa helposti, ja olevan tottelevainen. Se on pitkäikäinen hevonen, joka sopeutuu helposti monenlaisiin olosuhteisiin. Maailmanlaajuisesti täysverinen arabialainen on arvostettu hevonen, ja upea uljas ratsu.

© 2021 Ponipiha