Työhevonen on harvinaisuus nykyään

Hevonen on ollut ihmisen kumppani satoja, jopa tuhansia vuosia. Se on auttanut pelloilla, raatanut kaivoksissa, kantanut ratsastajaansa sodissa ja rauhassa ja vetänyt kuormaa metsässä. Koneellistumisen myötä hevosten tarve on vähentynyt, mutta vieläkin työhevonen on arvostettu apu aina silloin tällöin.

Hevosta on jalostettu ympäri maailmaa olemaan joko nopea ratsu tai voimakas työhevonen. Varsinkin kylmäveriset hevoset, kuten suomenhevonen, ovat soveltuneet monenlaisiin töihin auttamaan ihmistä. Maailmalla on useita hevosrotuja, jotka varta vasten on valittu työtehtäviin. Työhevosen luonteen tulee olla tasainen ja sen tulisi olla kokoonsa nähden voimakas. Jopa miniatyyrihevoset ja ponit, joita käytettiin kaivoksissa korvaamaan lapsityövoimaa olivat kokoonsa voimakkaita. Toisaalta työhevosen pitäisi pystyä kulkemaan pitkiäkin matkoja suhteellisen nopeasti, esimerkiksi kuormaa vetäen. 1900-luvulta alkanut koneellistuminen on vähentänyt työhevosten määrää, vuosisadan puolessavälissä jopa huolestuttava paljon. Esimerkiksi meillä, kun traktorit korvasivat hevoset pelloilla ja metsätöissä, suomenhevosten määrä romahti noin 400 000 vain 20 000. Sama ilmiö toistui kaikkialla länsimaissa, ja hyvistä työhevosista tehtiin mieluummin makkaraa kuin annettiin niiden vietellä leppoisia eläkepäiviä. Suomessa on tällä hetkellä noin muutama sata työhevosta. Pienten tilojen lisäksi niitä käytetään metsätöissä, joihin suuret koneet eivät sovellu tai alue suojelullisista syistä vaatii ympäristön hellavaraisempaa kohtelua. Vuosittain myös järjestetään erityyppisiä työhevosille suunnattuja kilpailuja tai näytöksiä. Maailmalla amishit ovat kuuluisia siitä, että he uskontonsa takia eivät käytä moottoriajoneuvoja, vaan matkat ja työt tehdään hevosilla. On myös olemassa tiettyjä paikkoja, kuten Mackinac saari Yhdysvalloissa, joissa lainsäädännössä ei sallita useita moottoriajoneuvoja, joten hevonen on varteenotettava vaihtoehto kuljetukseen ja töihin.

Työhevosen historiaa ja käyttötapoja

Työhevosen historiaa ja käyttötapoja
Työhevosen historiaa ja käyttötapoja

Työhevosen käyttö maanviljelyksessä on vuosisatoja vanha tapa. Ilman hevosta peltojen kyntö ja viljan korjuu olisi ollut mahdoton urakka. Suo, kuokka ja Jussi olisivat selvinneet vain jonkun aikaa, eikä niillä voimilla olisi kokonaista perhettä elätetty. Niitto ja haravointi ja heinänkorjuu on myös sujunut hevosen avulla huomattavasti nopeammin. Metsätöissä työhevoset ovat olleet myös korvaamaton apu. Raskaat tukkikuormat, usein umpihangessa täällä meillä Suomessa, on hevosten avulla kuljetettu eteenpäin. Vaikka pelloillakin hevosillta vaadittiin voimaa, tukkikuorman vetäminen on ollut yksi raskaimpia työhevosten toimia. Muualla maailmassa hevosia on käytetty muun muassa kaivoksilla. Kun 1700-luvun puolivälissä lasten ja naisten työntekoa kaivoksissa rajoitettiin, korvaavana työvoimana tilalle otettiin poneja. Isossa Britanniassa jotkut ponit työskentelivät ja asuivat kaivoksissa koko elämänsä, eivätkä valitettavasti eläneet kovin pitkäikäisiksi. Muita työhevosten käyttötapoja on ollut esimerkiksi raskaiden kuormien kuljettaminen.

Helsingissä tästä jäänteenä on vieläkin reitillään kulkevat panimohevoset, joiden työnä nykyään on enemmän PR-ruunana tai tammana oleminen kuin varsinainen vetojuhtana olo. Joissakin paikoissa hevosia on myös käytetty myllyn pyörittämiseen, ja mennoniitit suosivat tätä käytäntöä vielä nykypäivänäkin. On sanomattakin selvää, että sotien aikaan hevoset olivat korvaamattomia apulaisia. Suomessa vielä toisen maailmansodan aikaan hevosilla oli suuri merkitys tavarankuljetuksessa ja muuallakin Euroopassa ensimmäinen maailmansota käytiin sotahevosten avustuksella. Nykyään työhevosten tarve on lähinnä kuriositeetti, joidenkin asiaan vihkiytyneiden henkilökohtainen valinta. Suomessa on olemassa tiloja, joissa maatyöt tehdään hevosilla, ja esimerkiksi Huittisten vankilan yhteydessä on maatila, jossa hevosia edelleen käytetään. Satunnaisia metsätöitä tehdään myös vielä hevosten avulla, tosin suuri osa niistä perustuu jonkin tasoiseen markkinointiin. Työhevonen on luotettava kumppani ja sellaisen omistavalle rakas ja tärkeä apu töiden hoidossa. Hyvin koulutettu työhevonen tietää automaattisesti tehtävänsä, ja osaavan ohjastajan ei tarvitse kuin hieman näyttää suuntaa, kun hevoskollega jo painelee töiden tekoon.

© 2021 Ponipiha